Hva er VPN og hvordan bruker du det?

Sikkerhet og personvern på nett er både et tilbakevendende og hett tema. Og det er her VPN kommer inn i bildet. Forkortelsen står for Virtual Private Network – eller virtuelt privat nettverk på godt norsk. Den korte forklaringen er at dette er en slags sikkerhetstjeneste som lar deg surfe på internett på en trygg og anonym måte. Det er faktisk så anonymt at du kan snike deg forbi irriterende, geografiske sperrer på innhold, for eksempel for å streame amerikansk Netflix. 

Den lange forklaringen på hva VPN er for noe – ja, den får dere her i vår komplette guide til hvordan du bruker virtuelt privat nettverk.

Okei, hva er egentlig VPN og hvordan bruker jeg det?

Tenk på en VPN som en hemmelig tunnel mellom datamaskinen og internett (eller smarttelefonen, nettbrettet, spillkonsollen og ruteren din!). Du sender altså all dataen og trafikken din gjennom denne sikre og private tunnelen for at ingen andre skal kunne se den. Du blir med andre ord anonym på nett. 

Det hele fungerer ved at du kobler deg til en VPN-server og får på den måten en ny IP-adresse. Det ser ut som om du befinner deg der VPN-serveren er. Deretter dannes det som sagt en tunnel som går mellom serveren og deg. Trafikken din blir kryptert og sendes anonymt gjennom tunnelen og til den eksterne serveren før den forsvinner videre ut i internett-verdenen. Din egentlige IP adresse forblir godt skjult for andre

Ikke bare kan du surfe trygt og anonymt på nett, uten å bekymre deg for brudd på personvern. Du får også en rekke andre fordeler som vi straks skal se nærmere på.

Men trenger jeg virkelig VPN?

Det er ikke så kjekt om noen titter over skulderen din for å se hva du gjør på mobilen. Men surfer du på internett uten VPN, er det litt som om noen titter deg over den virtuelle skulderen din. Internettleverandøren din og andre tredjeparter kan potensielt se hva du gjør på nett. Denne risikoen blir enda større når du bruker offentlig Wi-Fi. Du blir nemlig mer sårbar for hackere på åpne nettverk.

Dersom du setter pris på litt privatliv mens du shopper, chatter med venner eller søker på Google, ja da trenger du VPN.

En av de største fordelene for mange er at du faktisk kan snike deg stille og rolig forbi geografiske sperrer, uten å bli oppdaget. Enkelte nettsteder eller innhold er bare tilgjengelige i visse land. For eksempel, innhold på Netflix som er tilgjengelig for amerikanske brukere er ikke nødvendigvis tilgjengelig for norske brukere og omvendt. Det er dessuten en fordel for dem som driver med torrenting at VPN kan omgå geografiske sperrer.

Gamere kan også dra fordel av VPN for å beskytte seg mot DDoS-angrep, forbedre Ping og få muligheten for å spille trygt på offentlig WiFi, uten å bekymre seg for hackere.

Velg riktig tjeneste til ditt bruk

Det første du må gjøre for å bruke VPN er å velge en tjeneste som passer for ditt bruk. Deretter må du registrere deg og laste ned programvaren. Alle VPN-tjenester har sine fordeler og ulemper, og de tilbyr forskjellige funksjoner. Noen er bedre egnet for visse oppgaver enn andre. For eksempel, du bør se etter noen med globale høyhastighetsservere til streaming.

Og siden du garantert kommer til å spørre hva som er beste VPN nå som du vet hva det er og hvorfor det er så viktig … Ja, da tenkte vi at vi like greit kunne anbefale våre topp 3 VPN-favoritter, samtidig som vi forklarer hvordan du bruker dem.

ExpressVPN: brukervennlig og allsidig

 logo

Best for generelt bruk

star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

Nøkkelinfo

Pris fra:

Gratis prøveperiode:

Hva vi liker med ExpressVPN

Fordeler

  • star iconMange servere i 105 land
  • star iconSvært raske servere i Norge
  • star iconKundeservice er tilgjengelig døgnet rundt
  • star iconFungerer på alle plattformer, inkludert rutere
  • star iconKan brukes på opptil 8 enheter

Ulemper

  • star iconHøyere pris enn flere andre tjenester

ExpressVPN er en brukervennlig og allsidig VPN med mange funksjoner. Kundeservice er åpent døgnet rundt via live chat og e-post, dersom du trenger hjelp til noe. Tjenesten er dessuten svært allsidig. Du kan derfor bruke den til omtrent alt, enten du vil game, surfe trygt eller streame av hjertens lyst.

Et stort pluss med ExpressVPN er at tjenesten er svært enkel å bruke. Du må velge abonnement, laste ned appen og deretter koble deg på en server. Hvis du ikke ønsker å velge server selv, kobler ExpressVPN deg på den beste serveren nær deg helt automatisk. Nettverket består uansett av lynraske servere av høy kvalitet.

Ulempen med ExpressVPN er at tjenesten koster mer enn enkelte andre. Du kan imidlertid spare penger ved å binde deg i en lengre periode. De billigste abonnementene ligger på cirka 6-7 amerikanske dollar. De tilbyr 30-dagers pengene-tilbake-garanti, dersom du skulle angre deg.

NordVPN: en av Nordens beste VPN-tjenester

 logo

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkelinfo

Pris fra:

Gratis prøveperiode:

Hva vi liker med NordVPN

Fordeler

  • star icon6000+ servere i 60+ land
  • star iconTilkoblingshastighet på 6730+ Mbit/s
  • star iconPraktiske funksjoner for ekstra sikkerhet
  • star iconFungerer på alle enheter
  • star iconDøgnåpen kundeservice

Ulemper

  • star iconFærre land enn ExpressVPN

NordVPN er et trygt valg for deg som har lyst å komme i gang med VPN, men du er enda usikker på hvordan du bruker det. Denne tjenesten er nemlig svært brukervennlig med et døgnåpent kundeservice. De har dessuten mange sikkerhetsfunksjoner, for eksempel ekstra passordsikkerhet og mulighet til å lagre krypterte filer.

Det er veldig enkelt å registrere seg og laste ned appen, enten det er på datamaskinen, mobilen, nettbrettet eller spillkonsollen. Du kan dessuten installere NordVPN på ruteren din, så sant du har en ruter som er kompatibel med VPN-protokoller. Det er også mulig å kjøpe VPN-router med NordVPN ferdig installert og klar til bruk.

NordVPN har lynraske servere verden over, inkludert her i Norge. Kvaliteten på serverne er høy, slik at du kan streame, game eller jobbe på nett uten lagging eller hakking. Det billigste abonnementet ligger på ca. 85 kroner i måneden, dersom du kjøper tilgang for 2 år om gangen. NordVPN tilbyr 30-dagers åpent kjøp, slik at du kan prøve tjenestene helt risikofritt.

Surfshark: billig, men brukervennlig VPN

 logo

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nøkkelinfo

Pris fra:

Gratis prøveperiode:

Hva vi liker med SurfShark

Fordeler

  • star iconVeldig god pris
  • star iconDøgnåpen kundeservice
  • star iconPraktiske funksjoner for ekstra sikkerhet
  • star iconBruk på så mange enheter du bare orker
  • star iconBrukervennlig plattform

Ulemper

  • star iconAvanserte brukere savner nok flere funksjoner

Surfshark tilbyr billige og brukervennlige abonnementer som passer for de aller fleste brukere – inkludert nybegynnere som enda ikke er helt sikre på hvordan de bruker VPN. Men det kan likevel hende at mer avanserte brukere savner enkelte funksjoner. Du får likevel det du trenger til å surfe og streame trygt, uten å bekymre deg for geografiske blokkeringer.

Appen er veldig enkel og intuitiv, og du kan laste den ned til alle enhetene dine. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg, velge abonnement og laste ned appen. Deretter åpner du appen og logger deg inn. Nå er VPN-tjenesten klar til bruk – det er bare å velge server og begynne å surfe trygt på nett.

Kundeservice er åpen døgnet rundt via live chat. Hjelp er derfor bare noen få tastetrykk unna. Du kan få et abonnement til så lite som 2-3 euro per måned, dersom du kjøper tilgang i 2 år om gangen. Surfshark tilbyr 30-dagers åpent kjøp, og du får pengene tilbake om du angrer deg. Du har derfor ingenting å tape, selv om du velger det lengste abonnementet.

Slik fungerer det

Vi har allerede nevnt at VPN-tjenesten oppretter en tunnel mellom enheten din og serveren du har valgt. All data som sendes gjennom denne tunnelen er kryptert, noe som betyr at den er skjult for andre. Kryptering er prosessen med å forvandle informasjon – i dette tilfellet dataene dine på nett – til en kode som bare kan leses med en nøkkel. 

De fleste VPN-tjenester bruker 256-bit kryptering, og tallene her viser hvor sterk koden er. 256-bit er i øyeblikket den sterkeste krypteringen som finnes og brukes av myndigheter verden over. Dermed kan ingen andre se IP-adressen din, nettleserhistorikken din og passordene dine.

Hvordan bruke VPN på offentlige nettverk

Det er spesielt viktig å bruke VPN på åpne nettverk som er mer sårbare for hackere. Hackeren fanger opp alt du sender fra deg til nettsiden du besøker – og ja, det inkluderer nettbank og passord. Du blir også mer sårbar for skadelige programvarer og virus. Hackere klarer imidlertid ikke å fange opp denne informasjonen, dersom du bruker VPN. 

Ikke bare blir du usynlig på nett, men dataen blir helt uforståelig for uvedkommende om de så hadde fått tak i den.

Du bør alltid bruke VPN-tilkoblinger når du skal logge deg på offentlig WiFi. Pass på at du allerede har lastet ned og installert VPN-programvaren, samt at du har installert siste operativsystemoppdatering på enheten din. Et godt tips er å slå av automatisk tilkobling. Du bør nemlig være forsiktig før du logger deg på et åpent nettverk. Det hender at hackere oppretter falske WiFi-nettverk, slik at de kan stjele informasjonen din.

Serverlokasjon og antall servere

Tenk på serverlokasjon som en dør til forskjellige deler av internettverdenen. Jo flere dører du har, desto flere steder kan du besøke. Derfor er det bra å velge en VPN-tjeneste med mange serverlokasjoner – iallefall lokasjoner i de landene som du vil besøke. Antall servere på de ulike lokasjonene er også viktig. Det er litt som å ha flere grenseoverganger. Serverne kan bli overbelastet, trege og ustabile, dersom altfor mange prøver å bruke dem samtidig. 

Hvordan bruke VPN til å se på amerikansk Netflix

Du kobler deg altså på en VPN-server, og internett tror at du surfer fra lokasjonen til serveren du har valgt. La oss si at du befinner deg i Norge, men du vil se på et program som bare er tilgjengelig på amerikansk Netflix. I så fall kobler du deg bare til en VPN-server i USA, og voilà! 

Du er nå en virtuell amerikansk statsborger … eller, det ser i hvert fall sånn ut i Netflix sine øyne. All trafikken din går nemlig gjennom den amerikanske VPN-serveren du valgte.

Nå er det bare å åpne Netflix som vanlig for å få tilgang til det amerikanske biblioteket. Men noen ganger hender det at Netflix sperrer serveren du bruker. Så lenge du bruker en VPN-tjeneste av høy kvalitet og mange servere, er det ingen grunn til panikk. Da er det bare å prøve en annen server eller kontakte kundeservice for å få hjelp.

Enkelte tjenester er spesielt tilrettelagt for streaming. NordVPN har for eksempel servere som er spesielt optimalisert for nettopp dette, slik at du trygt kan se på filmer og serier fra mange land verden over.

Norske servere er også viktige!

Norske servere er ekstremt viktige for en rask og effektiv VPN-tjeneste, spesielt for oss som bor i Norge. Se for deg internett som et gigantisk nettverk av motorveier, og dataene dine er biler som kjører på disse veiene. Jo større avstand mellom deg, nettsiden du vil besøke og serveren du er koblet til, desto lengre må “bilene” dine reise. 

Det kan dermed føre til tregere hastigheter, særlig hvis serveren i utgangspunktet ikke er spesielt rask. I tillegg trenger du norske servere for å streame norsk TV fra utlandet. For eksempel, HBO Max, NRK og TV 2 Play har sperret innholdet sitt for alle som befinner seg utenfor EU/EØS.

Gratis VPN – er det for godt til å være sant?

Det kan selvfølgelig være fristende å begynne å bruke gratis VPN, fremfor å betale for det. Men du må sette deg inn i hvordan de fungerer før du begynner å bruke dem. Gratistjenester er nemlig sjeldent helt gratis. VPN-leverandøren er til syvende og sist en bedrift, og de må tjene penger på en eller annen måte for å kunne fortsette å levere tjenester til deg.

Noen ganger kan det hende at de selger dataene dine til tredjeparter, og da hjelper det lite å bruke VPN for å beskytte personvernet ditt. Andre ganger viser de reklame. Men det vanligste er å innføre begrensninger, for eksempel ved å kutte hastigheten eller at du bare kan bruke en viss mengde data per måned. Hvis du vil bruke mer data, må du betale for det.

I tillegg velger mange VPN-tjenester å begrense antall servere til dem som ikke betaler. Dermed er det veldig viktig å sjekke serverlokasjoner før du registrerer deg. For eksempel, Proton VPN er blant de beste, gratis VPN-tjenestene som er tilgjengelige i dag – men de har dessverre ikke norske servere.

Vi sier ikke at du må styre unna alle gratisversjoner. Du må bare være obs på begrensningene og tenke deg nøye om før du registrerer deg. Vi anbefaler at du heller benytter deg av såkalte risikofrie VPN-tjenester med pengene-tilbake garanti. Du får alle funksjonene du trenger, samtidig som abonnementene er billige. Angrer du deg, kan du få pengene tilbake.

Konklusjon: slik bruker du VPN

Vi kan vel alle være enige om at personvern og sikkerhet på nett er viktig. Samtidig er det ikke alltid så lett å beskytte seg mot hackere eller tredjeparter som vil snoke i informasjonen din. En god løsning å begynne å bruke VPN for å beskytte dataen din, både hjemme og når du skal logge deg på det offentlige WiFi-nettverket til favoritt-kaffesjappa. Dessuten får du en rekke andre fordeler ved å bruke VPN-tilkoblinger til å streame eller game.

VPN høres kanskje avansert ut, men det er lett og kjapt å komme i gang. Du må bare velge beste VPN-tjeneste for ditt bruk, laste ned appen og velge server. Enklere blir det ikke! Bare pass på at du bruker en seriøs leverandør med sikre, raske servere, brukervennlige apper og god kundeservice.