Okei, la oss snakke litt om protokoller før du kaster deg hodestups ut i VPN-verdenen. Protokoller er det som skaper en trygg forbindelse mellom deg og VPN-serveren. Men ikke alle VPN-protokoller er skapt like. Noen er bedre egnet enn andre for hastighet – for eksempel WireGuard.
Her i denne lille guiden får du svar på nøyaktig hva WireGuard er for noe og hvorfor du bør bry deg om denne relativt nye VPN-protokollen.
Kortversjonen
- WireGuard er en moderne VPN-protokoll som er kjent for å være både rask og sikker. Den bruker en enkel og effektiv kodebase som gir høy ytelse og raskere tilkoblinger enn eldre protokoller som OpenVPN.
- En av fordelene med WireGuard er dens minimalistiske design, som gjør den mindre utsatt for feil og enklere å vedlikeholde. Dette gjør den ideell for streaming og andre aktiviteter som krever mye data.
- Selv om WireGuard er effektiv, har den i utgangspunktet ikke avanserte personvernfunksjoner. Derfor er det lurt å velge en VPN-tjeneste som NordVPN, som bygger inn ekstra sikkerhet når de bruker WireGuard.
Hva er WireGuard, sånn egentlig?
WireGuard er som den nye, kule ungen i klassen. Du vet, den som har smarte idéer og alle har lyst å henge med? Kort fortalt, det er en moderne VPN-protokoll som virkelig gjør sitt ytterste for å gjøre det både enklere og sikrere for oss å surfe nettet. Men hva er det som gjør WireGuard så spesielt? Jo, noen av funksjonene inkluderer:
- Rask hastighet: Minimalt med overhead betyr raskere dataoverføring.
- Høy sikkerhet: Moderne kryptering holder dine data trygge.
- Enkel konfigurasjon: Ingen flere kompliserte oppsett – WireGuard er enkel å installere og bruke.
Protokollen er designet med fokus på hastighet og effektivitet, noe som betyr mindre bufring og uavbrutt Netflix-maraton for deg. WireGuard bruker også avansert kryptografi. De nyeste krypteringsalgoritmene gir deg en VPN-opplevelse som er både rask og trygg. Den bruker noe som heter ChaCha20 for symmetrisk kryptering, i motsetning til andre protokoller som bruker AES-256. Det er fordi ChaCha20 er raskere å kryptere og dekryptere.
En annen stor fordel med WireGuard er at det har en veldig liten kildekode. Den er faktisk bare på 4000 linjer. OpenVPN har til sammenligning nærmere 70 000 linjer. Mens andre VPN-protokoller kanskje stapper kode til de sprekker, velger WireGuard å holde det hele minimalistisk og forenklet.
Mindre kode betyr færre feil, og færre feil betyr mindre sjanse for at noe går skeis. WireGuard er dessuten open-source, noe som betyr at hvem som helst kan ta en titt på koden. Det er bra fordi det gjør det lettere for sikkerhetsekspertene å finne og fikse eventuelle sikkerhetsproblemer.
Men har protokollen noen ulemper, da?
Ja, dessverre, det er også noen ulemper med denne VPN-protokollen. Ingen teknologi er perfekt. Protokollen er fortsatt relativt ung, og vi må derfor regne med litt voksesmerter. WireGuard er utrolig effektiv og sikker, men den har noen svakheter som vi må snakke om. Og øverst på lista er personvern.
IP-adressen til brukeren lagres nemlig på en lokal server, noe som i realiteten betyr at identiteten din blir lagret. Dermed er personvernet ditt ikke beskyttet. Vi anbefaler derfor at du bruker en tjeneste som NordVPN om du vil teste ut WireGuard. NordVPN bruker et såkalt NAT-system som gjør at identiteten din ikke lagres på server. Personvernet ditt er dermed godt ivaretatt.
Mangler obfuscation
Selv om WireGuard krypterer dataene dine, er det ikke den beste løsningen hvis du ønsker å holde VPN-bruken din skjult fra internettleverandøren din eller andre nysgjerrige øyne. Denne protokollen gjør det nemlig veldig lett å se at du bruker en VPN. En annen ulempe er mangel på obfuskering – altså obfuscation på godt engelsk – noe som kan gjøre det vanskelig å omgå sensur på nett i land som Kina.
I slike land er nemlig VPN-bruk veldig begrenset. Tenk deg det som å prøve å smette forbi en vakt mens du går i en selvlysende drakt – ganske vanskelig, ikke sant? Obfuscation er nemlig det som skjuler at du bruker VPN. WireGuard mener at dette bør skje på et annet nivå. Det vil si at du må bruke annen teknologi for å skjule at du bruker VPN. På den måten klarer WireGuard å holde koden liten og lett, sånn at den blir så rask og effektiv som mulig.
WireGuard er designet for å være enkel og effektiv, noe som betyr at den kanskje ikke har alle de fancy funksjonene du finner hos andre protokoller som OpenVPN og IPSec.
Opererer kun på UDP
En annen ulempe er at protokollen kun opererer på UDP (User Datagram Protocol). UDP er kjent for å være lynrask, men muligens litt mindre sikker enn TCP (Transmission Control Protocol). Tenk på TCP som en kontrollfreak. Den sørger for at all data kommer frem til sin destinasjon i perfekt stand. TCP garanterer leveringen ved å sjekke hver bit av data som sendes og mottas. Hvis noe ikke blir levert, så sender den det på nytt.
Den er derfor super pålitelig, men tregere enn UDP på grunn av all den ekstra kontrollen. Dersom du skal sende viktige filer og sensitiv informasjon, så har du lyst å bruke TCP. Men hvis du derimot skal streame live eller spille Fortnite med VPN, så vil du ha UDP. Hva som er best kommer altså helt an på bruken din. Du kan dessverre ikke velge med WireGuard. OpenVPN er derimot et godt eksempel på VPN-protokoll som lar deg bytte mellom TCP og UDP.
VPN-tjenester som bruker WireGuard
Det er som sagt ikke mange VPN-tjenester som bruker WireGuard enda. Men en av dem som gjør det er NordVPN. De har valgt å bygge protokollen inn i sin egen NordLynx-protokoll. Dermed får du høyest mulig hastighet. NordVPN har samtidig tilføyd ekstra sikkerhetsfunksjoner, slik at personvernet ditt ikke er like utsatt som om du kun bruker WireGuard. Men om du får problemer med streaming, bør du bytte til en av de andre protokollene på NordVPN med obfuskering. Et godt eksempel på dette er OpenVPN.
NordVPN er en av de mest anerkjente og pålitelige VPN-tjenestene på markedet. Tjenesten passer spesielt bra for norske brukere, ettersom de har lynraske, globale servere. Du kan bruke den til å se på NRK mens du befinner deg utenfor EU/EØS. Det er også enkelt å streame amerikansk Netflix hjemme fra sofakroken. Sikkerhetsfunksjonene er også i toppklasse med mulighet for å lagre krypterte filer på nett.
CyberGhost er en annen VPN-tjeneste som lar deg bruke WireGuard om du har lyst til det. Du går simpelthen bare inn i appen deres, velger “Settings” og “VPN”. Deretter finner du protokollen under “VPN procotol”. Fordelen med CyberGhost er at dette er en billig, men samtidig bra VPN-tjeneste. De har praktiske funksjoner og egenskaper som passer for folk flest.
Konklusjon: Er WireGuard rett for deg?
WireGuard er en super VPN-protokoll for deg som vil ha raske hastigheter. Sikkerheten er likevel på toppnivå. Den har likevel noen ulemper som mangel på obfuscation og personvern. Vi anbefaler derfor at du bruker VPN-tjenester som for eksempel NordVPN. De har implementert protokollen på en slik måte at du får mange av fordelene, uten å ofre personvern eller brukervennlighet.
Så, hva sier du? Er du klar til å prøve WireGuard og se selv hvor enkelt og effektivt det kan være? Lykke til!
FAQS
Få svar på vanlige spørsmål
Hva er forskjellen mellom WireGuard og OpenVPN?
WireGuard er lettere og raskere enn OpenVPN, og har en mer moderne kryptering. OpenVPN er mer etablert og kan gi mer fleksibilitet, men det kan også være tregere.
Er WireGuard tryggere enn eldre protokoller som PPTP?
Ja, WireGuard bruker moderne krypteringsmetoder som er mye sikrere enn PPTP. PPTP anses nå som både usikkert og utdatert i forhold.
Kan WireGuard brukes på alle enheter?
WireGuard støttes av de fleste populære operativsystemer, som Windows, macOS, Linux, iOS og Android. Sjekk med VPN-leverandøren din om de tilbyr det.
Er WireGuard gratis?
Ja, selve protokollen er åpen kildekode og gratis å bruke. Men du trenger også en VPN-tjeneste som støtter WireGuard for å få fullt utbytte.
Hvordan aktiverer jeg WireGuard i VPN-appen min?
De fleste VPN-leverandører som støtter WireGuard lar deg velge det som protokoll i innstillingene. Gå til “Protokoll”-menyen og velg WireGuard der.