Slik skjuler du IP adressen for å bli anonym på nett

I den digitale verdenen er IP-adresser på mange måter som postadressen din – de er helt nødvendige, men ikke alltid noe du ønsker å dele med alle og enhver. Og hva om du ikke vil at visse nettsider skal vite hvor du “bor” digitalt? Uansett årsak, så er vi her for å vise deg nøyaktig hvordan du kan skjule din IP-adresse.

I denne guiden lærer du dermed hvordan du blir anonym på nett, enten du vil bruke VPN, proxy servere eller Tor-nettverk. Kanskje du er ute etter litt ekstra privatliv når du surfer på nett, uten sporing av tredjeparter? Eller kanskje du ønsker å snike deg forbi geoblokkeringer for å strømme innhold som er blokkert på grunn av lokasjonen din?

Vi tar også en titt på fordeler og ulemper med ulike metoder for å bytte IP adresse, samt mulige utfordringer du kan støte på. Du får i tillegg enkle forklaringer på hvordan du kommer i gang med de ulike løsningene steg-for-steg.

Helt kjapt før vi begynner – hva er en IP-adresse? 

Siden du søker etter hvordan du kan skjule en IP-adresse, så er sjansene store for at du allerede vet hva dette er for noe. Samtidig er det viktig å ta en kjapp forklaring aller først for å kunne fortelle hvordan du skjuler den på en enkel måte. Tenk på en IP-adresse som ditt personlige identifikasjonsnummer online

Enheten din blir tildelt en IP-adresse når du logger deg på nett, enten det er via WiFi eller mobildata. Akkurat som postmannen trenger din fysiske adresse for å levere pakker til døren din, trenger internett din IP-adresse for å sende data og informasjon til deg – enten det er den nyeste kattevideoen på TikTok, e-post fra sjefen eller du googler enkle middagsoppskrifter.

Hvis du ikke har en IP-adresse, blir du altså mer usynlig på nett enn sokkene som forsvinner i vaskemaskinen. Du eksisterer, men det er ingen som vet hvor du faktisk befinner deg.

Gode grunner til å bli anonym på nett

IP-adresse fungerer som mer enn bare adressen din på nett – det er på mange måter ditt digitale fingeravtrykk også. Når du besøker et nettsted eller bruker en tjeneste på nett, etterlater du deg litt av dette “fingeravtrykket”. Nettsidene du besøker, sosiale medier, ulike annonseringsnettverk – og ja, til og med noen nysgjerrige nettkriminelle – kan både bruke denne informasjonen og spore deg videre.

De kan blant annet:

  • Finne ut hvilke nettsteder du har besøkt
  • Hvor lenge du har vært på det aktuelle nettstedet
  • Noen ganger kan de til og med finne ut hvor i verden du befinner deg fysisk
  • Bruke informasjonen til å sende deg målrettet reklame
  • Samle inn diverse personopplysninger

Det er litt som å ha en usynlig følgesvenn som noterer ned hver bevegelse du gjør online – litt skummelt når du tenker over det, ikke sant? Personvern og sikkerhet på nett er mer aktuelt i dag enn noensinne. I dag blir omtrent hvert klikk, hvert søk og hvert “liker” både registrert og samlet inn som opplysninger. Cyberangrep og hacking kan tilsynelatende virke like dagligdags som morgenkaffen. 

Og nettopp derfor er det mange som ønsker å vite hvordan man kan skjule IP-adressen sin og heller surfe anonymt på nett.

Si farvel til geoblokkeringer ved å skjule den egentlige IP-adressen din

En annen god grunn til hvorfor man ønsker å være anonym på nett er for å omgå geografiske sperringer online – altså geoblokkeringer. Strømmetjenester har for eksempel forskjellig innhold tilgjengelig, basert på hvor i verden du befinner deg. Det skyldes lisensavtaler og rettigheter til innholdet. 

Du kan for eksempel ikke se på NRK hvis du befinner deg utenfor EU. Det er heller ikke mulig å se på amerikansk Netflix når du er hjemme i Norge … med mindre du klarer å skjule din egentlige IP-adresse ved å koble deg til en server i det aktuelle landet. Du kan for eksempel bruke VPN til å “lure” internett til å tro at du er et annet sted enn der du faktisk befinner deg.

Slik kan du bytte IP-adresse – forskjellige metoder 

Du kan skjule IP-adressen din på forskjellige måter, og det er fordeler og ulemper ved dem alle. Det gjelder altså å finne den rette metoden for deg. Du bør blant annet vurdere hvorfor du ønsker å gjemme lokasjonen din, hvilke andre funksjoner du trenger og hvor brukervennlig løsningen helst bør være.

Ingen av metodene er 100 % sikre, men du kan kombinere ulike metoder for å få ekstra beskyttelseslag. Det finnes også andre grep du kan ta for å ivareta sikkerheten og personvernet ditt på nett. Du bør alltid velge sterke passord og bruk tofaktorautorisering der du kan. Alt av programvarer bør også oppdateres jevnlig.

Hvordan bytte IP-adresse med VPN

Fordeler: 

  • Sterk kryptering
  • Tilgang til geoblokkert innhold
  • Svært god sikkerhet på nett

Ulemper: 

  • Koster penger
  • Potensielt saktere internettforbindelse hvis du ikke velger en VPN med gode servere

VPN er nok den aller enkleste og beste løsningen for folk flest. Du bruker en VPN-tjeneste til å koble deg til nett. Det dannes da en sikker og kryptert tunnel mellom deg og VPN-serveren. På den måten endrer du IP-adresse, slik at ingen kan se hvor du egentlig befinner deg. Du velger selv hvilken server du vil koble deg til – de aller fleste tilbyderne lar deg velge mellom servere i mange forskjellige land.

Men det er også mange andre fordeler ved å bruke VPN:

  • Sikkerhet: VPN beskytter deg mot hackere, særlig når du bruker offentlig Wi-Fi. Du får en usynlig beskyttelsesmur rundt den digitale trafikken din.
  • Personvern: Du forhindrer at internettleverandører og annonsører spionerer på deg. Hvem liker vel tanken på at noen ser over skulderen din mens du er på nett?
  • Frihet: Du får tilgang til globalt innhold, til tross for geografiske restriksjoner og sensur.

I praksis betyr det at selv om du sitter hjemme i stua i Oslo, kan du virke som om du surfer fra San Francisco, Tokyo eller andre steder du vil besøke digitalt. Du kan selvsagt også velge VPN-servere hjemme i Norge. Det kan faktisk være en fordel å velge en server nær deg. Jo lengre unna du fysisk befinner deg, desto saktere kan tilkoblingen være.

Hvis du for eksempel skal bruke en server i USA for å se på amerikansk Netflix, bør du velge en VPN-tjeneste med lynrask tilkobling for å unngå problemer. På samme måte bør du velge noen med lynraske servere i Norge, dersom du for eksempel skal se på NRK i utlandet.

Proxy-servere kan være et alternativ til VPN

Fordeler: 

  • Skjuler IP-adressen din
  • Rimelige priser

Ulemper: 

  • Mindre sikker enn VPN
  • Enkelte tjenester kan blokkere kjente proxy-servere

Proxy-servere kan på mange måter minne om byens mest diskré postmann – de leverer din digitale post for deg, uten at mottakeren får vite den eksakte adressen din. En proxy-server fungerer ved å motta dine internettforespørsler og deretter sende dem videre til internett på dine vegne. Det er altså et slags mellomledd mellom deg og internett. Det betyr at nettstedene du besøker ser IP-adressen til proxy-serveren istedenfor din egen.

Proxyer kan også brukes til å innføre restriksjoner. Det er for eksempel vanlig at arbeidsplasser, skoler, flyplasser og hoteller bruker proxyer. Du har kanskje logget deg på offentlig WiFi på flyplassen en gang, bare for å få opp en nettside som krever betaling før du kan begynne å surfe? Dette er en proxy “in action” som stenger tilgang til WiFi-nettverket frem til du betaler.

Proxy-server vs. VPN

Eksterne proxy-servere fungerer derimot motsatt – de kan låse opp innhold som er begrenset. Både proxyer og VPN-er kan dermed skjule din IP-adresse og hjelpe deg med å omgå geografiske restriksjoner. Deretter begynner imidlertid likhetene å falme. Joda, teknisk sett er VPN også en proxyserver. Trafikken din går tross alt gjennom en VPN-server, og da fungerer den serveren som et mellomledd. 

VPN-tjenester går et skritt videre ved å kryptere all trafikken din. De fører heller ingen logger. Proxy-servere derimot, de konsentrerer seg mer om å omdirigere trafikken din – uten samme nivå av kryptering og sikkerhet. Du kan riktignok kryptere nettrafikk med proxy, men det krever mer avansert konfigurasjon. 

Hver enkelt applikasjon må kanskje settes opp hver for seg for at trafikken skal være kryptert. Men du laster simpelthen bare ned en app som beskytter absolutt all trafikk ved å bruke VPN. Det kan også være forskjeller i ytelse. VPN-tjenester kan noen ganger påvirke internettforbindelsen din, siden de krypterer dataene dine og sender dem gjennom eksterne servere. 

Proxy-servere kan i teorien være raskere siden de ikke krypterer dataene dine. I praksis kan de ofte bli trege, ettersom serverne blir overbelastet av brukere som leter etter gratis løsninger. Du unngår hele problemet ved å velge en VPN-tjeneste som har stabile høyhastighetsservere.

Du må til syvende og sist vurdere hva som er viktigst for deg. Vil du ha full beskyttelse på nett? Eller vil du bare bytte adresse for å utføre spesifikke oppgaver, uten behov for full kryptering?

Bli anonym på nett med Tor-nettverket

Fordeler: 

  • Du blir anonym på nett
  • Gratis

Ulemper: 

  • Tregere internettforbindelse

Tor – eller The Onion Router som det heter på langt – lar deg skjule din IP-adresse ved å sende trafikken din gjennom flere lag med servere. Tenk på det som å reise gjennom en serie av hemmelige tunneler, hvor hver tunnel legger til et lag ekstra av beskyttelse. Det er på grunn av alle disse lagene at denne metoden kalles for “Onion”, altså løk.

Fordelen er at Tor er gratis – men ulempen er at trafikken din blir tregere. Det er altså ikke en spesielt god løsning for å surfe raskt på nett, til gaming eller for å streame serier, filmer eller sportsarrangementer. VPN vil i disse tilfellene være en bedre løsning, ettersom du skjuler internettadressen din ved å koble deg på både krypterte og potensielt lynraske servere.

Hvordan skjule din IP-adresse med VPN steg for steg

Vi velger å bruke VPN som eksempel på hvordan du skjuler eller bytter IP-adresse steg-for-steg. Det er fordi VPN-tjenester tilbyr de enkleste og beste løsningene for folk flest som vil surfe raskt, trygt og sikkert. Det aller første du bør gjøre er å velge en pålitelig leverandør med funksjoner som passer for deg. 

Norske brukere bør for eksempel velge en VPN-tjeneste med høyhastighetsservere både i Norge og i resten av verden. Vi anbefaler uansett at du leser gjennom anbefalinger og sammenligninger før du bestemmer deg. Du må også tenke over hvilke andre funksjoner og egenskaper du vil prioritere. Vil du ha VPN med antivirusprogram som sjekker nedlastinger? Passordbeskyttelse? Mulighetene her er mange! Se forøvrig vår kåring av beste VPN her.

Du bør imidlertid se etter noen som inkluderer kill switch for å virkelig føle deg trygg på at du er anonym på nett med skjult IP-adresse. Forestill deg at du er midt oppe i noe på nett. Hvis VPN-tilkoblingen din faller ut, vil den ekte adressen din være blottlagt for omverdenen. Men det er her kill switch kommer til unnsetning. Den kutter hele internettforbindelsen, i det øyeblikket VPN-forbindelsen svikter.

Steg 1: Last ned appen og installer

Du begynner ved å laste ned VPN-appen hos den leverandøren som du valgte. Deretter må du installere den på enheten din. Du kan også kjøpe VPN-router som automatisk krypterer og sikrer alle tilkoblingene dine, enten du surfer fra spillkonsoll, smartTV, nettbrett eller datamaskin.

Steg 2: Velg hvilken server du vil koble deg til

Jo nærmere du befinner deg VPN-serveren, desto raskere og mer pålitelig blir den. Det betyr at norske servere kan være raskere enn andre globale servere. Men hvis du vil låse opp geoblokkeringer, må du velge en server i det aktuelle landet. Det er derfor viktig at du velger en høyhastighetsserver som passer til streaming, slik at du ikke opplever problemer som forsinkelser og bufring. Velger du norsk server vil du få norsk IP adresse.

Steg 3: Test om du virkelig er anonym på nett

Når du har valgt server, klikker du bare “koble til” – og voilà! Din IP-adresse er nå skjult bak serveren til VPN-tjenesten. Du kan ta en rask IP-sjekk på nett for å sjekke at alt fungerer som det skal. De aller fleste VPN-tjenester lar deg sjekke IP-adressen din på nettsidene deres. Og det var det – du kan nå surfe trygt og anonymt med VPN-appen i bakgrunnen.

Kan man bytte IP-adresse ved å bruke gratis VPN?

Vi anbefaler at du velger såkalte risikofrie VPN-tjenester fremfor gratisversjoner. Risikofri vil si at du kan få pengene tilbake innen 30 dager, dersom du ikke er fornøyd. I tillegg kan du få billigere abonnement ved å betale for lengre perioder om gangen. Dermed kan du få VPN av svært høy kvalitet for en ganske billig penge.

Gratis VPN tjenester er nemlig svært sjeldent helt gratis. Vi har testet flere gratisversjoner, og de aller fleste begrenser hastigheten, antall tilgjengelige servere eller hvor mye du kan bruke tjenesten. Et annet problem med gratisversjoner er at noen av dem fører logger og selger informasjonen din til tredjeparter for å tjene penger – og dermed er mye av vitsen med VPN borte.

Konklusjon: Hvordan skjule IP-adressen på enklest mulig måte

Det finnes hovedsakelig tre måter å skjule eller bytte IP-adresser på nett: VPN, proxy-servere og Tor. Hvilken av dem som er best og enklest, avhenger rett og slett av deg og dine behov. Tor er en gratis løsning for deg som ikke er opptatt av hastighet. Proxy-servere kan brukes av deg som vil være anonym mens du utfører enkelte oppgaver på nett. 

VPN derimot gir deg full pakke med sikkerhet, anonymitet og hastighet – og det på en svært enkelt og brukervennlig måte. Bare pass på at du velger en tjenestetilbyder som du kan stole på.