Surfshark anmeldelse: Pris, hastighet, servere, o.l.

Surfshark har millioner av brukere verden over og er en av de mest populære VPN-tjenestene på markedet. Men hva er det egentlig som gjør Surfshark så spesielt? Er det virkelig like bra som alle sier? Kan du bruke det til Netflix? Har de servere i Norge? Vi ser nærmere på alle spørsmål du måtte ha om denne populære leverandøren her i vår Surfshark anmeldelse. Det er bare å lese videre for å se om dette er den rette tjenesten for deg eller ikke.

 logo

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nøkkelinfo

Pris fra:

Gratis prøveperiode:

Hva vi liker med SurfShark

Fordeler

  • star iconVeldig god pris
  • star iconDøgnåpen kundeservice
  • star iconPraktiske funksjoner for ekstra sikkerhet
  • star iconBruk på så mange enheter du bare orker
  • star iconBrukervennlig plattform

Ulemper

  • star iconAvanserte brukere savner nok flere funksjoner

Surfshark anmeldelse – kort forklart

Surfshark er en kraftig og allsidig VPN-tjeneste som bare har økt i popularitet siden de først startet opp i 2018. De har 3200 servere fordelt på mer enn 100 land, og brukerne har derfor tilgang til et omfattende globalt nettverk. Målet til selskapet er at sikkerhet og personvern på nett skal være tilgjengelig for alle. 

De tilbyr blant annet brukervennlige apper og rimelige langtidsabonnementer. Surfshark har også en rekke andre sikkerhetsfunksjoner som antivirus. Selskapet er registrert i Nederland. Det er et land med sterke personvernlover. Samtidig må det sies at Nederland er en del av etterretningsalliansene 9 Eyes og 14 Eyes. Det betyr at regjeringen kan tvinge Surfshark til å oppgi kundeopplysninger ved behov.

Selskapet har likevel strenge retningslinjer for ingen loggføring, noe som er bekreftet av en uavhengig revisjon fra Deloitte. De lagrer ingen brukerdata, bortsett fra e-post og betalingsinformasjon. Surfshark har dermed posisjonert seg som en ledende aktør i VPN-markedet, takket være en solid kombinasjon av sikkerhet og brukervennlige løsninger.

Surfshark: servere og serverlokasjoner

Surfshark imponerer med et omfattende nettverk av over 3200 servere fordelt på mer enn 100 land. Dette gir brukerne en imponerende global rekkevidde og fleksibilitet. De har over 1500 servere og 58 lokasjoner bare i Europa. Surfshark har også lynraske VPN servere i Norge. Dermed er det enkelt å bruke tjenesten til å få norsk IP-adresse. Du trenger nemlig IP-adresse i Norge for å se på NRK, TV 2 Play og Viaplay når du er på ferie i utlandet.

Surfshark lar deg velge mellom forskjellige typer servere og VPN-protokoller. Alle er tilgjengelige i Norge:

  • Privat DNS
  • Camuflage Mode
  • OpenVPN (både TCP og UDP)
  • WireGuard/IPSec/IKEv2

Surfshark tilbyr også spesialiserte servertyper for ulike formål. De har for eksempel P2P-optimaliserte servere som er perfekte for torrenting. Disse serverne er tilgjengelige for de fleste lokasjoner. Alle serverne deres er RAM-baserte. Det betyr at all data slettes hver gang serveren startes på nytt, noe som øker sikkerheten ytterligere.

En unik funksjon er Surfsharks MultiHop-teknologi. Den lar brukerne rute trafikken gjennom to VPN-servere i stedet for én. Du bør velge denne funksjonen for å få ekstra sikkerhet og anonymitet. Dynamic MultiHop-funksjonen lar brukerne få velge sine egne server-kombinasjoner, noe som gir enda større fleksibilitet.

Surfshark tilbyr også virtuelle lokasjoner. Du kan dermed få IP-adresser i land hvor det kan være utfordrende eller risikabelt å ha fysiske servere. Dermed får de enda bedre global dekning, og brukerne får enda flere muligheter til å omgå geografiske sperrer (såkalt geoblokkering).

Hastighet og ytelse

Ifølge CNET sine omfattende tester har Surfshark vist betydelige forbedringer i hastighet over tid. CNET registrerte et gjennomsnittlig hastighetstap på bare 17 % i nylige tester som ble utført i november 2023. Dette er en imponerende forbedring fra tidligere tester, der hastighetstapet var oppe i 40 %. Resultatene viser at Surfshark er nå en av de raskeste VPN-tjenestene på markedet.

CNET koblet seg til servere i New York, Storbritannia, Australia, Tyskland, Frankrike og Singapore for å teste hastigheten. Testene ble utført fra Ohio og Kentucky. Hastigheten var best når de koblet til nærliggende lokasjoner som New York og Storbritannia, noe som var forventet. Lokasjoner som Australia og Singapore lå lengre unna dem, og hastighetene var da naturlig nok litt lavere. 

Jo nærmere du befinner deg den fysiske serveren, desto raskere og mer stabil blir tilkoblingen. Nettopp derfor er det viktig med norske servere for oss som bruker Surfshark hjemme i Norge.

CNET sine tester avslørte også at Surfshark presterer bedre på macOS sammenlignet med Windows. De registrerte for eksempel et hastighetstap på 28 % ved bruk av OpenVPN-protokollen på Windows. Tapet var bare 19 % på macOS. WireGuard-protokollen viste seg å være raskere på begge plattformer. Hastighetstapet var bare 13 % på Windows og 9 % på macOS.

Surfshark for gaming

Surfshark kan være en god VPN-løsning for gamere. De har flere funksjoner som er veldig praktiske for gaming. En av de største fordelene er at du blir beskyttet mot DDoS-angrep. Du kan bruke VPN-tjenesten til å skjule din virkelige IP-adresse. Dermed blir det mye vanskeligere for andre spillere eller hackere å angripe deg.

Nyttige funksjoner for gamere inkluderer blant annet:

  • Worldwide matchmaking: Du kan koble til servere i andre regioner for å spille med venner eller få tilgang til spesifikke spillservere.
  • Split tunneling: Velg hvilke apper som skal bruke VPN-forbindelsen, sånn at du kan optimalisere ytelsen for spesifikke spill.
  • Obfuscated servers: Disse serverne skjuler at du bruker VPN, noe som kan være nyttig for å omgå geoblokkering og sensur.
  • WireGuard-protokoll: Denne moderne protokollen tilbyr en god balanse mellom hastighet og sikkerhet, noe som er bra for gaming.

Appen kan installeres direkte på Windows, macOS, Android og iOS for spilling på PC og mobil. Du kan installere Surfshark på ruteren din for å bruke VPN på konsoller som PlayStation, Xbox, Nintendo Switch og til og med Meta Quest 2. Fordelen med å installere VPN på ruteren er nemlig at alle enheter på samme nettverk er beskyttet.

Surfshark hevder å være så nær “no lag VPN” som mulig. Sjansen er stor for at du finner en server nær deg, takket være de 3200+ RAM-serverne. Surfshark-serverne oppgraderes nå til 10Gbps porter, noe som betyr høy kapasitet. Det betyr også at det er mindre sjanse for at serverne blir overbelastet.

Surfshark for streaming

Vi må selvsagt nevne streaming her i vår store anmeldelse av Surfshark. Og de gode nyhetene er at VPN-tjenesten egner seg bra til nettopp dette. Tjenesten støtter en imponerende liste over populære strømmetjenester, inkludert Prime Video, Disney+, BBC iPlayer, HBO Max, Hulu, DAZN, Hotstar, IPTV, Crunchyroll, Roku, YLE Areena, AbemaTV og mange flere.

Du har dermed gode muligheter til å se amerikansk Netflix og britiske BBC iPlayer med Surfshark. Surfshark hevder selv at de tilbyr “strømming i 4K HD uten bufring”, takket være deres høykapasitetsporter på opptil 10Gbps. Hastighetstestene til CNET viser også at ytelsen er mer enn bra nok til streaming.

Tjenesten tilbyr apper for flere plattformer som kan brukes til å streame innhold. Det inkluderer Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Fire TV og Apple TV. I tillegg har Surfshark nettleserutvidelser for Chrome, Firefox og Edge. Du må sette opp VPN på ruteren din, hvis du vil streame på en enhet som ikke støtter direkte VPN-installasjoner. Eksempler på enheter uten egne VPN-apper inkluderer spillkonsoller, Samsung TV og enkelte smart-TV-er.

Surfshark for torrenting og P2P

Surfshark er også et godt valg for de som er interessert i torrenting og P2P-fildeling. Tjenesten har P2P-vennlige retningslinjer og tillater torrenting på de fleste av sine servere. I tillegg har de egne P2P-servere. Brukerne får dermed fleksibilitet og frihet til å velge servere, basert på hastighet og lokasjon.

Surfshark fører ingen logger, noe som er viktig for dem som vil være anonyme på nett. En annen viktig sikkerhetsfunksjon for torrenting er kill switch. Denne funksjonen kutter internettforbindelsen hvis VPN-tilkoblingen faller ut. Dermed kan du forhindre at din virkelige IP-adresse blir eksponert under torrenting. 

I tillegg tilbyr Surfshark en split tunneling-funksjon (kalt Bypasser) som lar brukerne velge hvilke apper som skal gå gjennom VPN-tunnelen. På den måten kan du optimalisere hastigheten for torrent-klienter, mens andre apper bruker den vanlige internettforbindelsen. WireGuard-protokollen og høyhastighetsserverne sikrer dessuten gode hastigheter for torrenting.

Surfshark tilbyr dermed en tjeneste som passer for torrenting. Men det er verdt å nevne at de oppfordrer brukerne til å respektere opphavsrettslover og kun laste ned lovlig innhold.

Brukervennlig og enkel app

Surfshark har utviklet brukervennlige apper for alle de store plattformene. Appene er intuitive og enkle, enten du bruker Windows, Mac, iOS, Android, Linux og til og med Fire TV. Dermed er det lett å koble til VPN og endre innstillingene. Appene til Windows og Mac er nesten identiske i både funksjonalitet og utseende.

Hovedvinduet viser en stor av/på-knapp for rask tilkobling, samt en liste over tilgjengelige servere. iOS og Android er optimalisert for berøringsskjermer, men ellers har appene det samme, enkle designet. 

Slik laster du ned Surfshark:

Windows/Mac:

  • Gå til Surfsharks nettside og last ned installasjonsfilen.
  • Åpne filen og følg installasjonsveiledningen.
  • Start appen og logg inn med din Surfshark-konto.

iOS/Android:

  • Gå til App Store/Google Play Store.
  • Søk etter “Surfshark VPN” og last ned appen.
  • Åpne appen og logg inn med din konto.

Du kan også installere Surfshark på ruteren for å automatisk få VPN på alle tilkoblede enheter. Mange velger denne løsningen for å få VPN på SmartTVer og spillkonsoller. Men du kan faktisk også beskytte smarthjem-enhetene dine på denne måten også. Du må enten ha en ruter som er kompatibel med VPN eller kjøpe en ruter som er utviklet for Surfshark.

Slik bruker du Surfshark-appen og de ulike funksjonene

Appene til Surfshark er som sagt enkle å bruke. Hovedskjermen viser en stor av/på-knapp for rask tilkobling til nærmeste server. Du kan alternativt bla gjennom en liste over tilgjengelige lokasjoner. Appen gir deg tilgang til en rekke praktiske funksjoner og innstillinger:

  • CleanWeb: blokkerer annonser, trackere og malware.
  • Bypasser (split tunneling): lar deg velge hvilke apper som skal bruke VPN.
  • Kill switch: Kutter internettforbindelsen hvis VPN-tilkoblingen faller ut.
  • MultiHop: Ruter trafikken gjennom to VPN-servere for ekstra sikkerhet.
  • Camouflage Mode: Skjuler at du bruker en VPN fra din internettleverandør.
  • NoBorders Mode: hjelper deg å omgå streng internett-sensur og aktiveres automatisk.

Du må klikke på tannhjulet i appen for å endre innstillingene og funksjonene. Her kan du også velge VPN-protokoll, endre språk og få tilgang til andre, mer avanserte innstillinger.

Surfshark: VPN-protokoller

Surfshark støtter flere VPN-protokoller, noe som gir brukerne større fleksibilitet og sikkerhet. WireGuard er den nyeste og raskeste protokollen tilgjengelig. Den tilbyr en utmerket balanse mellom sikkerhet og ytelse. Protokollen er lynrask og benytter moderne krypteringsteknikker. Men siden WireGuard er relativ ny, har den ikke blitt like grundig testet som noen av de eldre protokollene.

En annen populær protokoll er OpenVPN som kommer i to varianter: UDP og TCP. OpenVPN er kjent for å være svært sikker og er basert på open-source teknologi. Fordelene med OpenVPN inkluderer blant annet raske og stabile tilkoblinger. Ulempen er at den likevel kan være litt tregere enn de nyere protokollene.

IKEv2 er en annen protokoll som er kjent for å være både rask og stabil. Den fungerer spesielt bra på mobile enheter. Protokollen er super for brukere som ofte bytter mellom Wi-Fi og mobildata, ettersom den håndterer slike overganger svært godt. Fordelene med IKEv2 inkluderer dens hastighet og stabilitet. Den er derimot ikke like fleksibel som OpenVPN og er mer utsatt for å bli blokkert av enkelte nettsider og nettjenester.

Kundeservice

Surfshark tilbyr døgnåpen kundeservice, slik at du alltid kan få hjelpen du trenger. De har en 24/7 live chat som er tilgjengelig direkte fra nettsiden. Hvis du har mer komplekse spørsmål eller problemer, kan du også nå dem via e-post. Liker du å finne svarene selv? Surfshark en innholdsrik kunnskapsbase fylt med guider, vanlige spørsmål (FAQs) og artikler.

Hva koster Surfshark? Pris og abonnementer

Surfshark har tre forskjellige abonnementer som er tilgjengelige i tre ulike abonnementsperioder: Surfshark Starter, Surfshark One, og Surfshark One+. Abonnementsperiodene er 24 måneder, 12 måneder og 1 måned. Du har derfor ni valgmuligheter når du skal kjøpe VPN-abonnement. Prisen på 24-måneders abonnementene er ganske billig, sammenlignet med månedsprisen.

Prisen per måned er følgende ved et 24-måneders abonnement:

  • Surfshark Starter for €2.19: inkluderer VPN, ad blocker og cookie pop-up blocker
  • Surfshark One for €2.69: inkluderer også funksjoner som antivirus og privat søkemotor
  • Surfshark One+ for  €4.29: inkluderer alle funksjoner, samt tjenester for å fjerne personlige data fra bedriftsdatabaser

Pris for månedsabonnement:

  • Surfshark Starter: €15.45
  • Surfshark One: €15.95
  • Surfshark One+: €17.95

Som du kan se, så er månedsprisen til Surfshark ganske høy. Men denne VPN-tjenesten er likevel blant de billigste i bransjen, takket være de rimelige prisene for 24-måneders abonnementer. Du har ingenting å tape på å velge et lengre abonnement, takket være en sjenerøs 30-dagers pengene-tilbake-garanti. Surfshark aksepterer mange forskjellige betalingsmetoder, inkludert bankkort, PayPal, Google Pay, Amazon Pay og kryptovaluta.

Surfshark vs. konkurrenter

Hvilke VPN-tjenester er egentlig best for norske brukere? Det er stadig tre navn som dukker opp: ExpressVPN, NordVPN og Surfshark. Både ExpressVPN og NordVPN har lenge vært en av de største på markedet. Så la oss ta en titt på hvordan Surfshark holder mål mot disse to hovedkonkurrentene.

Surfshark vs. ExpressVPN

ExpressVPN har lenge vært ansett som en av de beste VPN-tjenestene på markedet. Leverandøren er kjent for sine høye hastigheter, pålitelighet og solid sikkerhet. Surfshark har imidlertid forbedret hastigheten betydelig, spesielt med implementeringen av WireGuard-protokollen. ExpressVPN er likevel raskere for Mac-brukere. Begge tjenestene tilbyr toppmoderne AES-256 kryptering og støtter sikre protokoller som OpenVPN og WireGuard. 

ExpressVPN har imidlertid gjennomgått flere uavhengige sikkerhetsrevisjoner, noe som gir dem en liten fordel. ExpressVPN holder til på De britiske Jomfruøyene, mens Surfshark holder til i Nederland. Begge jurisdiksjoner anses som fordelaktige for personvern. Enkelte VPN-brukere foretrekker ExpressVPN når det kommer til personvern, ettersom De britiske Jomfruøyene ikke er en del av 14 Eyes og 9 Eyes-alliansen.

Begge VPN-ene fungerer bra for streaming og låser opp populære tjenester som Netflix, BBC iPlayer, og Disney+. Men Surfshark har en klar fordel når det gjelder pris. Deres langtidsabonnementer er betydelig rimeligere enn ExpressVPN sine abonnementer. Surfsharks to-årsplan koster omtrent $2.49 per måned, mens ExpressVPN’s billigste plan (12 måneder) koster rundt $6.67 per måned.

Surfshark gir mye verdi for pengene, ettersom du kan koble til så mange enheter samtidig som du bare vil. Men ExpressVPN holder fortsatt sin posisjon som en pålitelig og sikker VPN-tjeneste. Surfshark er likevel en solid konkurrent, særlig for dem som ser etter et budsjettvennlig alternativ.

Surfshark vs. NordVPN

Begge tjenestene leverer utmerkede hastigheter. Og det er kanskje ikke så rart, siden de begge bruker protokoller som er basert på WireGuard. NordVPN kaller sin versjon for NordLynx. Nylige tester viser at NordVPN er blant de beste på hastigheter. Men folk flest vil nok ikke merke stor forskjell. 

NordVPN skiller seg imidlertid ut med unike sikkerhetsfunksjoner som dobbel VPN og Onion over VPN. Surfshark tilbyr riktignok MultiHop, en funksjon som kan sammenlignes med dobbel VPN. Hverken Surfshark eller NordVPN fører logger. NordVPN er basert i Panama, et land som ligger utenfor 14 Eyes og 9 Eyes-alliansen.

NordVPN er kjent for sine stabile og raske tilkoblinger, noe som gjør tjenesten perfekt for streaming. Og akkurat som Surfshark, kan du velge mellom ulike typer abonnementer. Det gjør det enklere å finne et abonnement som passer til ditt budsjett og dine behov. Begge tjenestene tilbyr brukervennlige apper.

Både Surfshark og NordVPN har mye å tilby. NordVPN er likevel en av de mest stabile VPN-tjenestene på markedet. De har også mange servere i Norge. Surfshark er imidlertid en sterk konkurrent som gir imponerende funksjonalitet til en lavere pris. Men prisen er bare lavere om du velger et lengre abonnement. Månedsprisen til NordVPN begynner nemlig på 139 kroner per måned for det billigste abonnementet.

Konklusjon på Surfshark anmeldelse: billig, men bra VPN

Konklusjonen på vår store Surfshark anmeldelse er soleklar: VPN-tjenesten er en av de billigste på markedet, men bra løsning som passer for de aller fleste brukere. Du får solid sikkerhet, god ytelse og en rekke nyttige funksjoner til en svært konkurransedyktig pris. Surfshark er kanskje ikke den mest avanserte VPN-tjenesten på markedet, men de har en imponerende god balanse mellom funksjoner, ytelse og kostnader. Og takket være 30-dagers pengene-tilbake-garanti, kan du teste ut tjenesten helt uten risiko.